Anoreksja to zaburzenie odżywiania, które nie tylko wpływa na zdrowie fizyczne, ale także niszczy psychikę chorego. Choć najczęściej dotyczy nastolatków i młodych dorosłych, może dotknąć osoby w każdym wieku. Skuteczne leczenie anoreksji wymaga kompleksowego podejścia – medycznego, psychologicznego i społecznego. Jak pomóc chorym?
Dział: Otwarty dostęp
Witamina B12 odgrywa istotną rolę w utrzymaniu zdrowia układu nerwowego, wpływając na struktury i procesy warunkujące jego sprawne działanie. Jednym z jej głównych zadań jest udział w tworzeniu osłonek mielinowych – ochronnych powłok włókien nerwowych. Dzięki nim impulsy elektryczne przesyłane są szybciej i precyzyjniej, co przekłada się na sprawność ruchową oraz koordynację. Niedobór tej witaminy może prowadzić do degeneracji mieliny, zwiększając ryzyko zaburzeń czucia, drętwienia kończyn czy problemów z równowagą.
Drugim istotnym aspektem jest udział kobalaminy w syntezie neuroprzekaźników, takich jak serotonina czy dopamina. Te związki chemiczne odpowiadają nie tylko za nastrój i zdolność radzenia sobie ze stresem, ale również za pamięć i koncentrację. Dodatkowo, witamina B12 reguluje metabolizm homocysteiny – aminokwasu, którego nadmiar uszkadza naczynia krwionośne i komórki nerwowe, zwiększając ryzyko chorób neurodegeneracyjnych.
Serce to najważniejszy i najbardziej zaawansowany mięsień w organizmie oraz jeden z najważniejszych organizmów. To właśnie choroby układu krążenia związane z pracą serca są odpowiedzialne za największą liczbę przedwczesnych zgonów. Jak zadbać o serce, aby było zdrowe i silne?
Odpowiednia dieta ma ogromny wpływ na samopoczucie. Samodzielne komponowanie posiłków, które nie spowodują wzrostu poziomu cukru we krwi, nie jest łatwym zadaniem. Profesjonalny catering dietetyczny działający w Katowicach, współpracujący ze specjalistami, może znacząco poprawić Twój stan zdrowia. Gdzie zamówisz dietę dla diabetyków?
Schorzenia sercowo-naczyniowe (ang. cardiovascular – CV) są główną przyczyną zgonów w Polsce. Do tej grupy chorób zalicza się wiele problemów medycznych, które są często spowodowane procesami miażdżycowymi w naczyniach krwionośnych. W przypadku hipercholesterolemii lekami pierwszego rzutu są inhibitory enzymu reduktazy HMG-CoA (statyny), w tym pitawastatyna. Wskazania do włączenia pitawastatyny, podobnie jak innych statyn, obejmują terapię hipercholesterolemii pierwotnej, hiperlipidemii mieszanej, hipercholesterolemii rodzinnej u osób dorosłych i dzieci w wieku ≥ 6 lat. Dzięki obniżeniu stężenia cholesterolu frakcji LDL można zapobiegać występowaniu niekorzystnych zdarzeń CV u pacjentów, u których ryzyko CV jest podwyższone. Szczególnie dobrze jest zastosować lek u chorych z zespołem metabolicznym, ponieważ wykazuje on neutralność metaboliczną. Pitawastatyna powinna być przyjmowana razem z odpowiednią dietą. Omawiany lek jest stosowany doustnie, raz dziennie, niezależnie od posiłków, o dowolnej porze dnia. Stosowana dawka to 1–4 mg/dobę; jest dopasowywana do wyjściowego stężenia cholesterolu frakcji lipoprotein niskiej gęstości (LDL), założonego celu terapeutycznego i reakcji pacjenta na leczenie.
Zdrowe odżywianie to podstawa dobrego samopoczucia na każdym etapie życia, ale szczególnie ważne staje się w starszym wieku. Seniorzy mają specyficzne potrzeby żywieniowe, które wynikają z naturalnych zmian metabolicznych oraz związanych z wiekiem schorzeń. Właściwa dieta może nie tylko poprawić jakość życia, ale także przedłużyć zdrowe lata. Sprawdź, co powinna zawierać dieta dla seniora, jak często warto jeść posiłki oraz jakie produkty należy wykluczyć z jadłospisu.
Artykuł partnera
Żelazo to niezwykle ważny pierwiastek dla naszego organizmu. Jego niedobór może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Aby zapewnić sobie odpowiedni poziom żelaza, warto wiedzieć, w jakich produktach spożywczych znajduje się go najwięcej.
W dniach od 23 do 25 maja br. w warszawskim EXPO XXI odbył się jubileuszowy XXV Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego. To największe i najważniejsze diabetologiczne wydarzenie w naszym kraju. Blisko 2000 uczestników z całej Polski przyjechało do stolicy, aby edukować się, wymienić doświadczeniami i zapoznać się z nowościami w świecie diabetologii. Wydarzenie co roku przyciąga lekarzy diabetologów, pracowników ochronnych zdrowia, pielęgniarki i edukatorów diabetologicznych.
Insulinoterapia w cukrzycy typu 1 (CT1) może być prowadzona za pomocą tradycyjnych wstrzykiwaczy typu pen lub osobistej pompy insulinowej (OPI). Celem terapii jest dozowanie insuliny w sposób najbardziej zbliżony do warunków fizjologicznych. Pompa insulinowa jest urządzeniem, dzięki któremu podawanie insuliny jest bardziej precyzyjne i programowane według indywidualnych potrzeb. Liczba pacjentów z CT1 leczonych za pomocą osobistej pompy insulinowej, w tym systemów AID, na całym świecie wzrasta. Dotyczy to również Polski i jest związane nie tylko z postępem technologicznym, wzrastającą świadomością pacjentów, ich oczekiwaniami skutecznego leczenia, ale również większą dostępnością do pomp dzięki refundacji przez NFZ.
Stopa cukrzycowa jest jednym z częstszych powikłań nieprawidłowo leczonej cukrzycy. Utrzymujący się przez dłuższy czas wysoki poziom glikemii może doprowadzić zarówno do uszkodzeń małych, jak i dużych naczyń krwionośnych oraz do zaburzeń metabolizmu. Niezwykle pomocna w regulowaniu poziomu cukru we krwi jest odpowiednia dieta. Co leży u podstaw zaleceń żywieniowych w terapii stopy cukrzycowej? Tego dowiesz się z poniższego artykułu.
Na dźwięk słowa „cholesterol” przeszywa Cię dreszcz przerażenia? To niekoniecznie słuszne podejście. Wiele bowiem zależy od tego, o jakim dokładnie cholesterolu mowa. Która z frakcji jest tą „dobrą”, a która „złą” i dlaczego? Czytaj dalej, aby pozbyć się wątpliwości!
Zaburzenia metabolizmu glukozy są przyczyną wielu schorzeń. Najczęściej w tym kontekście omawiane są schorzenia układu sercowo-naczyniowego, nerek, układu nerwowego czy narządu wzroku. Stosunkowo mało uwagi poświęcano schorzeniom układu oddechowego. Obecnie wiadomo, że zaburzenia metabolizmu glukozy stosunkowo wcześnie prowadzą do dysfunkcji układu oddechowego, stąd też wskazane jest wdrożenie monitorowania tego układu u wszystkich chorych z insulinoopornością i zaburzeniami homeostazy glukozy. Zwiększona u chorych z zaburzeniami homeostazy glukozy, nieenzymatyczna glikacja białek w śródmiąższu płuc prowadzi do rozwoju śródmiąższowej choroby płuc i do upośledzenia wymiany gazowej w pęcherzykach. Aktualnie konieczne jest również zwrócenie uwagi na zagrożenie, jakie niesie za sobą pandemia. Wiele wskazuje na to, że u chorych z zaburzeniami homeostazy glukozy takie zakażenie niesie za sobą szczególnie groźne skutki, stąd chorzy ci powinni być objęci szczególną ochroną.