Dołącz do czytelników
Brak wyników

Specjalistyczne czasopismo dla lekarzy kardiologów

„Choroby cywilizacyjne w praktyce lekarskiej. Kardiologia i diabetologia” – pierwsze na rynku czasopismo, które porusza najnowsze zagadnienia z zakresu diagnostyki i leczenia pacjentów ze schorzeniami kardiologicznymi oraz diabetyków. Daje pewność, że prowadzone leczenie jest zgodne z obowiązującymi standardami polskich i międzynarodowych towarzystw naukowych.
4 numery w roku
64 strony
24 wydania archiwalne
Materiały do pobrania

Poznaj naszych autorów

Stałe działy

KARDIOLOGIA

cała tematyka dotyczy serca i naczyń krwionośnych; dział oparty głównie na analizie najtrudniejszych problemów związanych z chorobami serca i układu krążenia oraz wskazania, jak radzić sobie z nimi w praktyce; opisane przypadki, z jakimi najczęściej zgłaszają się pacjenci do gabinetu kardiologa, internisty i lekarza rodzinnego
czytaj przykładowy artykuł >>

DIABETOLOGIA

w ostatnich latach obserwujemy bardzo szybki, dynamiczny wzrost zachorowań na cukrzycę; w tym dziale znajdą Państwo artykuły dotyczące najnowszych badań z zakresu tej dziedziny, przegląd substancji czynnych stosowanych w celu obniżenia cukru oraz opis możliwych powikłań, które towarzyszą cukrzycy
czytaj przykładowy artykuł >>

W najnowszym numerze

DIABETOLOGIA

  • Cholesterol HDL a ryzyko sercowo-naczyniowe w cukrzycy typu 1

  • Jak ułatwić optymalizację kontroli glikemii i modyfikować kardiometaboliczne czynniki ryzyka u pacjentów z cukrzycą typu 2 – potencjał agonistów receptora GLP-1

  • Pozycja metforminy w leczeniu cukrzycy typu 2

  • Wirtualna opieka diabetologiczna i rola technologii: model opieki nad ciężarnymi z cukrzycą

KARDIOLOGIA

  • Terapia nadciśnienia tętniczego i dyslipidemii zgodnie z wytycznymi Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego

  • Zaburzenia rytmu serca – migotanie przedsionków

  • Choroba wieńcowa u pacjentów z cukrzycą typu 2 w świetle wyników badania COMBINE OCT-FFR

Może zainteresują Ciebie również

Teczka wymagań sanitarnych
Bike Board
Charaktery
Food Forum