Magnez jest jednym z najważniejszych mikroelementów obecnych w organizmie człowieka. Potocznie bywa nazywany pierwiastkiem życia z uwagi na swój udział w większości procesów zachodzących w organizmach żywych. Jest składnikiem tkanki kostnej, chrzęstnej i zębów; zapewnia sprawność mięśni, buduje cząsteczki enzymów odpowiedzialnych za przemiany cukrów i tłuszczy; działa przeciwmiażdżycowo, obniżając poziom cholesterolu we krwi. Reguluje też działanie układu nerwowego, przyspiesza reakcje enzymatyczne oraz wpływa na biosyntezę białek. Pełni szereg istotnych funkcji i jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania wielu procesów fizjologicznych.
Najważniejsze procesy, w których uczestniczy magnez, obejmują:
POLECAMY
- tworzenie i magazynowanie energii w postaci ATP,
- aktywację ponad 300 enzymów, które uczestniczą w reakcjach biochemicznych,
- transport jonów (działanie pompy sodowo-potasowej), głównie w układzie mięśniowym i nerwowym,
- prawidłową pracę (kurczliwość) mięśni szkieletowych i mięśnia sercowego (pobudliwość i regulacja rytmu serca przez wpływ na pracę układu bodźcotwórczo-przewodzącego),
- syntezę białek i kwasów nukleinowych,
- mineralizację kośćca (przez udział w metabolizmie witaminy D, a w związku z tym w gospodarce wapniowej organizmu).
Z uwagi na swoje wyjątkowe funkcje magnez nie może być zastąpiony żadnym innym pierwiastkiem, w związku z tym organizm posiada mechanizmy zabezpieczające przed jego niedoborami. Zawartość magnezu w organizmie ludzkim szacuje się na 24–35 g (ok. 14,5 mmol/kg m.c.). Magnez jest magazynowany w organizmie głównie w układzie kostno-szkieletowym (ok. 60% całej puli magnezu), w mięśniach (ok. 20%) i wątrobie (ok. 7%). Tylko 1% magnezu znajduje się w przestrzeni zewnątrzkomórkowej, w tym ok. 100 mg we krwi.
Dzienne zapotrzebowanie na magnez różni się w zależności od wieku i płci: dla dorosłego mężczyzny wynosi ok. 400–420 mg, a dla dorosłej kobiety ok. 310–320 mg. Najlepszym źródłem magnezu jest różnorodna i zbilansowana dieta. Naturalnymi źródłami magnezu są: kakao i zawierająca go gorzka czekolada, kukurydza, mak, buraki, zboża i nasiona: siemię lniane, owies, orzechy, soja, kasze, ryż, fasola i niełuskany groch, pełnoziarniste produkty zbożowe, rodzynki, zielone warzywa liściaste (szpinak, jarmuż), fasola, awokado, banany, suszone śliwki, pomidory i ich przetwory oraz wody zdrojowe.
Magnez jest wchłaniany w przewodzie pokarmowym, głównie w jelicie cienkim. Proces ten może być regulowany przez różne czynniki, takie jak stężenie magne...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 wydań czasopisma "Choroby Cywilizacyjne w Praktyce Lekarskiej – Kardiologia i diabetologia"
- Nielimitowany dostęp do całego archiwum czasopisma
- Zniżki w konferencjach organizowanych przez redakcję
- ...i wiele więcej!