W szeregu badań interwencyjnych wykazano, że modyfikacja stylu życia może być bardzo pomocna w zapobieganiu cukrzycy typu 2 [1]. Do najważniejszych jej elementów należą: redukcja masy ciała, zwiększenie aktywności fizycznej i modyfikacja struktury diety. Uwagę zwracają zwłaszcza wyniki Finnish Diabetes Prevention Study, w którym zastosowano interwencję polegającą na redukcji masy ciała o 5%, spożycia tłuszczu ogółem poniżej 30% energii, nasyconych kwasów tłuszczowych (NKT) poniżej 10% energii oraz na zwiększeniu spożycia błonnika do przynajmniej 15 g na 1000 kcal spożywanej energii, a także na wykonywaniu ćwiczeń fizycznych o umiarkowanej intensywności przez przynajmniej cztery godziny w tygodniu. Po trzech latach obserwacji w grupie interwencyjnej zanotowano 58-procentowe zmniejszenie ryzyka wystąpienia cukrzycy [2]. Podobne wyniki uzyskano w Da Qing IGT and Diabetes Study [3], Diabetes Prevention Program [4], Indian Diabetes Prevention Programme [5] oraz w badaniu Prevention with Mediterranean diet (PREDIMED), w którym interwencja polegała na stosowaniu diety śródziemnomorskiej [6].
Jednym z ważnych czynników żywieniowych mających wpływ na ryzyko cukrzycy typu 2 jest odpowiednie spożycie błonnika...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 wydań czasopisma "Choroby Cywilizacyjne w Praktyce Lekarskiej – Kardiologia i diabetologia"
- Nielimitowany dostęp do całego archiwum czasopisma
- Zniżki w konferencjach organizowanych przez redakcję
- ...i wiele więcej!