Dieta w profilaktyce cukrzycy typu 2

Diabetologia

W badaniu Finnish Diabetes Prevention Study wykazano, że interwencja dotycząca stylu życia, obejmująca redukcję masy ciała, całkowitego spożycia tłuszczu, w tym nasyconych kwasów tłuszczowych, oraz zwiększenie spożycia błonnika pokarmowego, a ponadto także aktywności fizycznej, wiąże się z redukcją ryzyka cukrzycy typu 2 o 58%. Ważne miejsce w zapobieganiu cukrzycy ma spożycie błonnika pochodzącego z produktów zbożowych, co jednoznacznie wykazano w wielu badaniach prospektywnych. Podobne działanie ma regularne spożywanie jogurtu. Na ryzyko cukrzycy niekorzystnie wpływa regularne spożywanie czerwonego mięsa, zwłaszcza przetworzonego. W metaanalizie, która objęła ponad 440 tys. uczestników, wykazano, że codzienne spożywanie 50 g przetworzonego mięsa nasila ryzyko cukrzycy o 51%. Oszacowano, że zastąpienie jednej porcji czerwonego mięsa dziennie przez jedną porcję orzechów, niskotłuszczowego mleka lub pełnoziarnistych produktów zbożowych wiąże się z obniżeniem ryzyka cukrzycy typu 2 o 16–35%. Do żywieniowych czynników zwiększających ryzyko cukrzycy należy także spożywanie izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz nasyconych kwasów tłuszczowych. Spożycie kwasów tłuszczowych n-3 wykazuje działanie protekcyjne. Dieta śródziemnomorska ma udowodnione miejsce w profilaktyce cukrzycy typu 2. Metaanaliza, która objęła 8 metaanaliz i 5 badań klinicznych z randomizacją (randomized controlled trials – RCT), wykazała, że ten model żywienia może wiązać się z redukcją ryzyka cukrzycy o 19–23%.

W szeregu badań interwencyjnych wykazano, że modyfikacja stylu życia może być bardzo pomocna w zapobieganiu cukrzycy typu 2 [1]. Do najważniejszych jej elementów należą: redukcja masy ciała, zwiększenie aktywności fizycznej i modyfikacja struktury diety. Uwagę zwracają zwłaszcza wyniki Finnish Diabetes Prevention Study, w którym zastosowano interwencję polegającą na redukcji masy ciała o 5%, spożycia tłuszczu ogółem poniżej 30% energii, nasyconych kwasów tłuszczowych (NKT) poniżej 10% energii oraz na zwiększeniu spożycia błonnika do przynajmniej 15 g na 1000 kcal spożywanej energii, a także na wykonywaniu ćwiczeń fizycznych o umiarkowanej intensywności przez przynajmniej cztery godziny w tygodniu. Po trzech latach obserwacji w grupie interwencyjnej zanotowano 58-procentowe zmniejszenie ryzyka wystąpienia cukrzycy [2]. Podobne wyniki uzyskano w Da Qing IGT and Diabetes Study [3], Diabetes Prevention Program [4], Indian Diabetes Prevention Programme [5] oraz w badaniu Prevention with Mediterranean diet (PREDIMED), w którym interwencja polegała na stosowaniu diety śródziemnomorskiej [6]. 
Jednym z ważnych czynników żywieniowych mających wpływ na ryzyko cukrzycy typu 2 jest odpowiednie spożycie błonnika...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań czasopisma "Choroby Cywilizacyjne w Praktyce Lekarskiej – Kardiologia i diabetologia"
  • Nielimitowany dostęp do całego archiwum czasopisma
  • Zniżki w konferencjach organizowanych przez redakcję
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI