Dołącz do czytelników
Brak wyników

Diabetologia , Otwarty dostęp

1 marca 2021

NR 25 (Luty 2021)

Czy systematyczne zażywanie witaminy D zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2?

0 4215

Cukrzyca typu 2 to epidemia XXI wieku. Liczba chorych z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej – zarówno na świecie, jak i w Polsce – rośnie w dużym tempie. Czynnikiem poprzedzającym rozwój cukrzycy jest stan przedcukrzycowy. Ryzyko rozwoju cukrzycy u chorych ze stanem przedcukrzycowym jest bardzo duże. Sugeruje się, że wśród czynników, które mogą zwolnić tempo rozwoju cukrzycy, wymienia się stosowanie witaminy D. W artykule przedstawiono podsumowanie najnowszych doniesień na ten temat. W chwili obecnej nie można dać jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, czy stosowanie witaminy spowalnia proces przejścia stanu przedcukrzycowego w cukrzycę. Oczekujemy na pełną publikację badania DPVD i wyników metaanaliz danych poszczególnych uczestników. Nawet jeśli zmniejszenie ryzyka przy suplementacji witaminą D może wydawać się stosunkowo niewielkie, w przypadku stosowania w rosnącej populacji osób w stanie przedcukrzycowym może mieć poważne konsekwencje dla zdrowia publicznego.

Cukrzyca typu 2 to epidemia XXI wieku. Liczba chorych z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej – zarówno na świecie, jak i w Polsce – rośnie w dużym tempie. Według Międzynarodowej Federacji ds. Cukrzycy (International Diabetes Federation – IDF) w 2045 r. liczba osób cierpiących z powodu cukrzycy na świecie wzrośnie do 700 milionów. W przebiegu cukrzycy dochodzi do rozwoju przewlekłych późnych powikłań dotyczących małych i dużych naczyń krwionośnych. Obecność przewlekłych późnych powikłań cukrzycy wiąże się ze znacznym pogorszeniem jakości życia oraz istotnym skróceniem czasu przeżycia, dlatego tak istotne jest wczesne wykrywanie zaburzeń gospodarki węglowodanowej oraz intensywne leczenie.
Istnieje wiele głównych czynników ryzyka cukrzycy typu 2. Wśród nich rozróżniamy czynniki genetyczne i środowiskowe. Wśród czynników środowiskowych wymienić należy otyłość, brak ruchu i siedzący tryb życia, spożywanie diety „zachodniej”, wysokie ciśnienie krwi, wysoki poziom cholesterolu i starzenie się. 
Czynnikiem poprzedzającym rozwój cukrzycy jest stan przedcukrzycowy. Stan przedcukrzycowy to stan zdrowia, w którym poziom cukru we krwi jest wyższy niż normalnie, ale nie jest jeszcze wystarczająco wysoki, aby można go było zdiagnozować jako cukrzycę typu 2. Około 5 mln dorosłych Polaków ma stan przedcukrzycowy. Spośród osób ze stanem przedcukrzycowym ponad 84% nie wie, że go ma. Stan przedcukrzycowy zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, chorób serca i udaru. Można mieć stan przedcukrzycowy przez lata, ale nie mieć żadnych wyraźnych objawów, więc często pozostaje niewykryty, dopóki nie pojawią się poważne problemy zdrowotne, takie jak cukrzyca typu 2. U osoby ze stanem przedcukrzycowym niewielka utrata wagi w przypadku nadwagi i regularna aktywność fizyczna może zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.

POLECAMY

Witamina D a cukrzyca 

Cukrzyca typu 2 charakteryzuje się upośledzeniem funkcji komórek β trzustki, insulinoopornością i ogólnoustrojowym stanem zapalnym. Istnieją dowody na to, że witamina D moduluje te mechanizmy. W badaniach in vitro i in vivo wykazano, że niedobór witaminy D upośledza wydzielanie insuliny przez komórki β po pobudzeniu glukozą. Suplementacja witaminy D przywraca wydzielanie insuliny. Witamina D ma bezpośredni wpływ na czynność limfocytów B – po związaniu z receptorem witaminy D na powierzchni limfocytów B krążącej aktywnej postaci 1,25-dihydroksywitaminy D [1,25(OH)2D]. Aktywacja witaminy D może zachodzić w komórce β przez enzym 25-hydroksywitaminy D-1a-hydroksylazę. Wydaje się, że regulacj...

Artykuł jest dostępny w całości tylko dla zalogowanych użytkowników.

Jak uzyskać dostęp? Wystarczy, że założysz bezpłatne konto lub zalogujesz się.
Czeka na Ciebie pakiet inspirujących materiałow pokazowych.
Załóż bezpłatne konto Zaloguj się

Przypisy